2013. július 25., csütörtök

Dinnyeszezon

A dinnye

A dinnye szó hallatán egyből a nyár jut eszünkbe. A év legmelegebb hónapjai szinte elképzelhetetlenek dinnye nélkül, mindegy hogy görögdinnyéről vagy sárgadinnyéről esik szó. Hűtve a legjobb fogyasztani! Érdemes étrendünk be beiktatni , mert nagyon egészséges. Fogyasszuk önmagában, gyümölcssalátába, esetleg üdítőként.

Néhány dinnyés recept:

1. Narancsos dinnye dióval: A sárgadinnyét kockára vágjuk, a narancsot kifacsarjuk, ráöntjük a dinnyére, megszórjuk frissen őrölt fekete borssal. Durvára vágott diót teszünk rá.

2. Dinnyekoktél:  Szükségünk lesz görögdinnyére, sárgadinnyére és néhány őszibarackra is. A gyümölcsökből magmentes golyókat metszünk ki. Egy üveg Tokaji Aszút összekeverünk 5cl barackpálinkával. Hűtőbe tesszük 3-4 órára. Hidegen tálaljuk.

3. Gyümölcsleves: (4-6 személy részére) egy tálba a gyümölcsöket kockára vágjuk ill. hasonló nagyságúakra daraboljuk őket. A görögdinnyén és a sárgadinnyén kívül tetszés szerint teszünk málnát, meggyet, barackot, almát, szőlőt, ribizlit, tehát ami épp van otthon. A gyümölcsökre ráöntünk fél liter gyümölcslevet (narancslé vagy őszibaracklé) és kb. másfél dl tejszínt. Márnaszörppel ízesítjük, színezzük és hidegen tálaljuk.

4. Dinnyefagylalt: 50 dkg görögdinnyét kimagozunk, héját levágjuk és felkockázzuk. 2,5dl tejszínt elkeverünk 4 ek. mézzel és fél citrom levével, majd felfőzzük. Várunk addig, amíg langyosra hűl és a dinnyekockákkal a turmixgéppel pépesítjük. Ezután fedeles műanyag edénybe tesszük, és legalább 6órán keresztül fagyasztjuk. Időnként átkeverjük, és amikor kezd fagyott állaga lenni, habosabbra keverjük, hogy még finomabb legyen.

 5. Dinnyesaláta sonkával: (2 személy részére) Jól behűtött fél sárgadinnyét és egy szelet görögdinnyét kockára vágunk (természetesen magozatlanul és a héját is levágjuk), egy tányérra tesszük fűszerezzük sóval, őrölt fekete borssal. Körberakjuk selyemsonkával (kb. 15 vékony szelet), rászórjuk az olívabogyókat (8 szem mag nélküli fekete és 8 szem chillivel töltött zöld olívabogyókat), 5 szem pirított kesudiót, végül teszünk rá mentalevelet és virágot.

Dinnyés ötletek
Kreatív ételdísz dinnye felhasználásával

Görögdinnye vagy sárgadinnye? Nekem a sárga dinnye a kedvencem.


Dinnye lé:


Dinnye tál, süteményforma segítségével a vendégeknek.

Dinnye "grill":

Dinnye, mint gyümölcs kosár.
És ami már úgy gondolom művészet. Kreatív dinnye faragás gyönyörű díszként szolgál a kerti parti vendégváró asztalán.


Néhány ötlet, annak aki inkább az elvont dolgokhoz vonzódik, látványos dinnye művek.