2016. szeptember 7., szerda

A kalap


Évtizedekkel ezelőtt a kalap egy sor információt elárult a tulajdonosáról: milyen anyagi háttérrel rendelkezik, családi állapota hajadon vagy férjezett, milyen vallási felekezethez tartozik. Manapság már nem tudunk ilyen következtetéseket levonni a kalap gazdájáról, egy azonban biztos: a kalap mindenkor stílust és eleganciát kölcsönöz viselőjének.

Bár a kalap "jelentése" az idők során megváltozott, szó sincs csupán funkcionális szerepről, a kalap ma is koronaként szolgál. Nemcsak a hideg vagy a meleg időjárás ellen óv, hanem stílust ad a viselőjének, és sajátos üzenetet küld a külvilágnak.

Eredeti forrást nem tudom, de én innen másoltam:
szepsegsos.gportal.hu 

A kalap jellemzője, hogy a fejet borító hengeres, csonka kúp, vagy félgömbszerű részén kívül, karimája is van, ez különbözteti meg a többi fejfedőtől. A karima hivatott megvédeni viselőjét a naptól, illetve ez vezeti el az esőt is.
Viszonylag bonyolult formája miatt egy darabból, csak bőrből, vagy nemezből sajtolva készítik. Létezik növényi rostokból fonott változat, európában legismertebb ezek közül a szalmakalap. Az iparosodás után a technológia fejlődésével nagyon sok egyéb anyagot is felhasználtak: szövet, parafa, műanyag hab, stb.

Forrás: wikipedia